Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała również do naszego kraju. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten unikalny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do potraw nie jest zanadto rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do jakich dań.
Wino niemieckie
Które wino pasuje do makaronów?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednakże lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najlepiej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić również z winem różowym.
wino w kartonie
Z jakim winem serwować dania rybne?
Stara reguła powiada, że do ryb najpoprawniej pasuje wino białe. Należałoby niemniej jednak nie zapominać, że nie jest to bezwzględna norma. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najpoprawniej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wkracza jedynie wino czerwone. Cielęcina może być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.