Włosi zdają sobie sprawę z tego, jak jeść. Być może dlatego, że używane przez nich składniki są ożywcze, aromatyczne i odpowiednie dla każdego. Schematyczna kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem pożywienia – koncentruje się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania wskazują, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej są w stanie obejmować poprawę utraty wagi, lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi oraz obniżenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest też wyborne i świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie wyłącznie smakują niesamowicie, niemniej jednak też są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.
włoska restauracja w centrum Krakowa
Spójrz na kilka poniższych elementów, jakie stanowią treść kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!
Olej z oliwek
Jest to niemalże niezbędne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, które spożywa się w czasie przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak także witaminę E i inne zdrowe związki, które zmniejszają stan zapalny.
Restaurants in Main Market
Pomidory z puszki
Świeże pomidory są perfekcyjne, ale te z puszki mogą uczynić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niezmiernie ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, chorobami serca oraz osteoporozą oraz są w stanie działać jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą przeszłość wykorzystania z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, mieści związek o nazwie allicyna, jaki przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (dzięki czemu krew może przepływać swobodnie), sprawia powstawanie naczyń krwionośnych oraz zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą zastopować wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem i obniżyć poziom glukozy we krwi w celu obniżenia ryzyka cukrzycy.