Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród licznych alternatyw, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, połączeń oraz spora dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie smaki
Polakom włoska restauracja, łączy się głównie z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie posiłki
Makarony to baza włoskiej kuchni. Włosi gotują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie można dodać do makaronu. o restauracji Owoce morza, dodatki mięsne i przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony nie są w stanie się przejeść.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też canelloni, gnocchi, minestrone oraz szeroki wybór deserów – np. tiramisu czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film